ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Ο Μάιος και ο Ιούνιος έχουν αποτυπωθεί στο μυαλό μου ως οι μήνες των δύσκολων εξετάσεων. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, όλοι μας προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε στις προσεχείς εξετάσεις μας, θέτοντας αρκετές φορές τον εαυτό μας σε καταστάσεις υπερβολικού άγχους. Θεωρώ επίκαιρο να μοιραστώ τις απόψεις μου για το θέμα, καθώς σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι πανελλήνιες και πολλοί ήδη βρίσκονται σε μια κατάσταση έντασης.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και οι εξεταστικές στις σχολές, σίγουρα είναι σημαντικές καθώς σε περίπτωση επιτυχίας, αισθανόμαστε χαρούμενοι, δικαιωμένοι, οι κόποι μας αποδίδουν και γενικά συνδυάζει κάτι θετικό για το μετέπειτα. Όμως, αυτό δεν χρειάζεται να μας πιέζει ψυχολογικά, διότι η επιτυχία πάντα έρχεται αργά ή γρήγορα όταν προσπαθείς και στηρίζεις έμπρακτα τους στόχους σου. Βέβαια, είναι σημαντικός να μην ξεχνάμε ότι η επιτυχία δεν στηρίζεται μόνο στις εξετάσεις μιας χρονιάς ή ενός εξαμήνου. Το άγχος που γεννάται σε τέτοιες συνθήκες, δημιουργεί σε αρκετά παιδιά το αίσθημα του φόβου και της αποτυχίας. Πολλοί έχουμε σκεφτεί την αποτυχία και πως αργότερα δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Θεωρούμε ότι όλα έχουν χαθεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπου η πίεση είναι τεράστια σε πολλά μέτωπα και μεγάλο μέρος των μαθητών δεν μπορεί να την διαχειριστεί και να την μετατρέψει σε αυτό που λέμε αποδοτικό άγχος. Πραγματικά όμως, δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε τον εαυτό μας σε αυτό το σκεπτικό, γιατί έτσι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητές μας.

Καμιά εξεταστική περίοδος δεν μπορεί να φέρει την καταστροφή του μέλλοντός μας. Βλέπουμε μαθητές να λένε ότι αν αποτύχουν, τότε θα χαθούν τα πάντα και δε θα μπορέσουν να σπουδάσουν και να βρουν δουλειά στη ζωή τους. Αυτή η αντίληψη έχει δημιουργηθεί σε αρχικά από το οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο ασκεί τόση πίεση στο παιδί , ώστε να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση των εξετάσεων. Ακόμα, τα φροντιστήρια, σημαντικό μέρος των καθηγητών, το κοινωνικό περιβάλλον, τα Μ.Μ.Ε. αλλά και η άσχημη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, προβάλλουν και προωθούν ένα σύστημα που ξεπέρνα τα όρια της δημιουργικής και ουσιαστικής μάθησης σε μια εξαναγκαστική διαδικασία, όπου επικρατεί ένας φαύλος κύκλος καταπίεσης και ανταγωνιστικότητας. Αυτό έχει ως αντίκτυπο οι μαθητές να κυνηγούν το βαθμό και όχι την γνώση. Τα μόρια μιας σχολής μετατρέπονται σε επιτακτική ανάγκη, μεγαλύτερη και από την προσωπική υγεία. Αυτό πλέον, λειτουργεί ως κάτι φυσιολογικό στη νεολαία. Η βαθμοθηρία προηγείται της γνώσης και η παπαγαλίας έχει αντικαταστήσει την συστηματική μάθηση.

Είναι τραγικό όταν ακούς στις ειδήσεις, παιδιά να αυτοκτονούν λόγων των πανελλαδικών εξετάσεων. Ωστόσο, αυτό αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου. Καθημερινά υποβόσκει το αίσθημα του φόβου και του πανικού στην περίπτωση αποτυχίας. Αν κάποιος μιλήσει με αυτά τα παιδιά θα αντιληφθεί τον πανικό που τους διακατέχει. Νέοι που σήμερα ζουν με το άγχος και επισκέπτονται ακόμα και ψυχολόγους για να λάβουν συμβουλές και φάρμακα ακόμα, ώστε να αναστέλλουν τις κρίσεις πανικού. Και όλα αυτά για ποιο λόγο; Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε ένα σύστημα που χρόνια τώρα βρίσκεται σε τέλμα; Για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των γονιών τους, υποβαθμίζοντας τις δικές τους;

Θεωρώ πως δεν χρειάζεται να απαντήσουμε σε ερωτήσεις, αλλά να δώσουμε λύσεις. Λύσεις που θα μπορέσουν με τη σειρά τους να προσφέρουν μια πιο δημιουργική μελέτη σε όλα τα παιδιά που διεκδικούν το δικό τους μέλλον. Το άγχος, η άσκηση υπερβολικής πίεσης και φράσεις όπως: «Αν δεν περάσεις τι θα γίνεις στη ζωή σου;», «Το μέλλον σου εξαρτάται από τις εξετάσεις»,  δεν μπορούν να είναι σύμμαχος σε αυτή τη διεκδίκηση, παρά μόνο ένας ανασταλτικός παράγοντας που θα επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στην ψυχική και σωματική υγεία μας.

Έτσι λοιπόν, συνεχίστε το διάβασμα με ηρεμία και ψυχραιμία. Να είστε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας και όσο είναι δυνατό να μην επηρεάζεστε από τους εξωτερικούς παράγοντες. Στο τέλος θα δείτε πως οι κόποι σας δεν θα πάμε χαμένοι, μολονότι και στην περίπτωση που κάτι δεν θα πάει όπως το θέλατε, δεν τελείωσε τίποτα. Όλα συνεχίζουν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s